Actief Verbonden

Hi! Wat leuk dat je hier bent.

Actief Verbonden is een samenwerking tussen Jong Veens, Sportservice Veenendaal , Gemeente Veenendaal en Stichting Netwerk voor Jou. Het is een onderdeel van de Maatschappelijke Diensttijd. Dit betekent dat jongeren door middel van een gekaderd project iets nieuws kunnen ontdekken en zich actief inzetten voor een ander.

Ben jij tussen de 17 en 27 jaar en wil jij:

✔    Nieuwe contacten maken;
✔    Een waardevolle ervaring op doen;
✔    Toffe tijdsbesteding in deze periode;
✔    Een leuke organisatie in Veenendaal leren kennen;
✔    Je 8 weken inzetten voor ongeveer 32 uur (Dus 2 x 2 uur per week);
✔    Bij de start een leuke goodiebag krijgen;
✔    Als afronding een tof certificaat ontvangen uit handen van de burgemeester?

Dan ben je hier aan het goede adres!  Wij hebben in Veenendaal drie projecten waar jij uit kan kiezen. Per project is er ruimte voor vijfentwintig jongeren om mee te doen.

Is er een project bij wat jou aanspreekt? Meld je dan aan!
Twijfel je? Kom dan gerust even langs of bel/app ons. Dan kunnen we je meer uitleg geven en wie weet is het toch iets voor jou.

Project 1.  Ervaring opdoen in de (ouderen)zorg

Lijkt het je mooi en interessant om in de (ouderen) zorg te helpen? Om mee te kijken bij een organisatie waar je altijd al graag een keer mee zou willen lopen? Je leert binnen dit project veel over hoe je omgaat met een bepaalde doelgroep. Denk aan ouderen met dementie, ouderen die zich eenzaam voelen, mensen met een beperking, mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Zorgorganisaties zijn erg blij met jonge mensen die willen helpen. Omdat jij er bent, is er extra aandacht voor de mensen die bij hen wonen of dagbesteding krijgen.

Je helpt bij één-op-één activiteiten. Denk daarbij aan een bordspel, geheugenspel, bewegingsspellen of gewoon even samen een kop koffie doen en luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Ook kan je helpen bij het uitdelen van koffie, helpen bij de maaltijd en/ of samen met een oudere een wandeling maken. Jij zorgt ervoor dat er extra handen, oren en ogen zijn om aandacht te geven aan degene die dat nodig heeft.

Je ontvangt bij de start een goodiebag en bij afronding een certificaat van de burgemeester.

Spreekt dit je aan? Hieronder zie je een overzicht van hoe het werkt als jij je aanmeld. Meld je aan via het formulier. Je bent van harte welkom!

Project 2.  Hartje (routes) lopen met een buddy

Dat bewegen gezond is voor je weten we natuurlijk. Voor jongeren en ouderen is beweging goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Bij Sportservice Veenendaal wordt sport voor senioren aangeboden, wat op dit moment helaas niet door kan gaan. De organisatie maakt zich daarom zorgen om deze ouderen. Zij bewegen nu veel minder dan anders en hebben veel minder sociale contacten, waardoor er meer eenzaamheid is.

Lijkt het je leuk om samen met één van deze ouderen een periode van acht weken op te trekken? Je wandelt twee keer per week één van de routes die sportservice heeft uitgezet.  https://sportserviceveenendaal.nl/wandelen/ In de laatste week zijn jullie allebei zo fit dat je een iets grotere route kan wandelen wat een hartje op de kaart van Veenendaal uittekent op je wandel-app (strava, ommetje, relive). Al wandelend kan je de oudere leren kennen en zorg jij ervoor dat er toch bewogen wordt én eenzaamheid wordt verminderd. Onderweg kan je een koffie/thee to go halen met de bon uit jullie goodiebag. Daar zitten ook de routes in én natuurlijk iets lekkers voor onderweg.

Na acht weken rond je af en ontvang je een certificaat van de burgemeester.

Spreekt dit je aan? Hieronder zie je een overzicht van hoe het werkt als jij je aanmeld. Meld je aan via het formulier. Je bent van harte welkom!

Project 3. Wij slaan even over (sportieve activiteit samen met een andere jongere)

Je gaat samen met een jongere buitenactiviteiten doen omdat diegene positieve aandacht kan gebruiken. Je wordt voor acht weken gekoppeld aan een jongere die het op dit moment moeilijk heeft. Bijvoorbeeld omdat hij / zij voor iemand moet zorgen in de familie en dus mantelzorger is. Of een jongere die extra hulp of aandacht nodig heeft met schoolwerk.

Jij en degene met wie je wordt gekoppeld ontvangen een goodiebag met buitenspelmaterialen, bestaande uit o.a. een speedmintonset, een bal en een flyer met ideeën voor verschillende spelvormen.

Samen een potje overslaan in de zon, heerlijk toch!

Na acht weken rond je af en ontvang je een certificaat van de burgemeester.

Spreekt dit je aan? Hieronder zie je een overzicht van hoe het werkt als jij je aanmeld. Meld je aan via het formulier. Je bent van harte welkom!

Hoe het werkt als jij je hebt aangemeld:

  • Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
  • Samen met jou maken we een keuze met wie of bij welke organisatie jij het liefste in contact wilt komen (dat hangt af van welk project jij kiest).
  • We spreken een datum af wanneer jij start.
  • De eerste keer dat jij in actie komt is één van de coördinatoren bij de kennismaking.
  • Je ontvangt bij de start een leuke goodiebag.
  • Je krijgt wekelijks een berichtje / telefoontje met de vraag hoe het gaat en je kan altijd met je vragen bij de coördinatoren terecht. Wij vinden het heel fijn om te horen hoe het gaat en helpen graag als iets niet lekker loopt.
  • Bij de afronding vragen we je hoe je het hebt ervaren en ook wat je hebt geleerd.
  • Je ontvangt als dank voor je inzet een certificaat uit handen van de burgemeester.
  • Mocht je je daarna langer willen inzetten dan is er de mogelijkheid om te verlengen en mee te doen met een langer traject.